Türkiye'de bir ilk 3 boyutlu yazıcı ile vücut yedek parçası üretiliyor

Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA), "devrim" olarak nitelenen 3 boyutlu yazıcı teknolojiyle Türkiye'de tıp alanında bir ilke imza atılarak "vücut yedek parçaları" üretiliyor.

GATA Medikal Tasarım Yönetim Merkezinde (METÜM) kafatası, göğüs ve çene gibi kemik yapılarında kaza ya da silahla yaralanma gibi nedenlerle kaybedilen parçalar, özel tekniklerle aslına bire bir uygun üretilip hastanın vücuduna takılabiliyor.

METÜM Başkan Yardımcısı Diş Tabip Albay Hasan Suat Gökçe, merkezin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Terör, afet ve trafik kazası gibi nedenlerle yaralanıp vücudunda parçalı kemik kaybı meydana gelenler, kanser ya da başka hastalıklarda cerrahi müdahaleler sonrası kemik dokusunun bir bölümü çıkarılanlar için umut olabilecek teknolojinin, Türkiye'de sadece merkezlerinde bulunduğunu bildiren Gökçe, uygulamalarla ilgili şunları anlattı:

Merkezde sadece eksik kemik dokusu için parça üretilmediğini, aynı zamanda tanı ve tedaviye yardımcı olacak organ modelleri de yapıldığını bildiren Gökçe, "3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak vücudun iç bölgelerine yerleşen tümörlerin çıkarılması için yapılacak ameliyatlar öncesinde hastanın kanser gelişen organının bire bir benzerini yapıyoruz. Cerrahlar bu modele bakarak ameliyatı en ince ayrıntısına kadar planlayabiliyor. Böylece operasyonun süresi kısaldığı gibi hastanın yaşam kalitesi de artıyor" bilgisini aktardı.


Sistemin adli tıp, güzel sanatlar, mimari, arkeoloji ve antropoloji gibi alanlarda da kullanılabildiğini ifade eden Gökçe, adli tıp alanında kimliklendirme yapılmasında 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin son derece iyi sonuçlar verdiğini belirtti.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CAD Programılarından 3D Çizimlerinizi Nasıl .stl Dosyasına Çevirebilirsiniz?

3D BASKI İŞLEMİNDEN SONRA YÜZEY UYGULAMALARI

3d Metal Printerlardaki Gelişme